torstai 5. maaliskuuta 2015

Ruokintaa ja agilityä.

Mitä sä siellä höpäjät..


Sera steriloitiin 23.10 tuolloin neidillä oli painoa 16,6kg. Seran paino on aikuisiällä vaihdellut 15,5-17,5kg välillä, normaalipaino sillä on ollut n. 16,5kg.
Kävimme eilen läinlääkärillä uusimassa neidin rokotukset, etteivät pääse vanhenemaan ja samalla punnituksella. Järkytyinkin kun näin vaa'an lukeman, sen mukaan Sera painaa enään vain 13,6kg! Siis herran jumala, mihin ihmeeseen tuosta on hävinnyt 3kiloa, siis kolme kiloa! Olen tiedostanut että Sera on laihtunut, ja olenkin jo aloittanut lihoitus operaation, mutta kolme kiloa?! Luulin että se olisi laihtunut ehkä kilon verran. Oikeasti järkytyin ja en ollut uskoa vaakaa.   Ell totesi Seran hyvinvoivaksi ja terveeksi, kehotti lihottamaan, mutta jos ei alkaisi kilot karttua niin tulemaan uudelle visiitille. Ja vihdoin äiti löysi ja lähetti Seran rekisteritodistuksen, ei jouduttu tilaamaan uutta!




Eli nyt! Suositelkaa meille hinta-laatu suhteeltaan hyvää rasva ja proteiini pitoista nappulaa! Tällä hetkellä Sera syö siis erilaisia lihoja ja Pure Naturalin Medium Adulttia. Ajattelin myös lisätä ruokavalioon enemmän eläinrasvoja ihan kaupan lihatiskiltä ja erilaisia öljyjä. Myös raakaruoassa lisään rasvaisemman porsaan määrää ja kalaa.
Olen jo nostanut Seran ruoka-annoksia, mutta ainakaan vielä siitä ei ole ollut minkään näköistä apua. Sontakasat on vain suurentunut, mikä johtuukin varmaan siitä kun lisäsin myös nappulamäärää. 'Raakakakat' on ollut normaaleja, ja muutenkin koko koira on ihan normaali. Ei ole erityisemmin stressaantunut ym. liikunta pysynyt suht samana. Tosin asiaan varmaan vaikuttaa sekin että abaut nyt neidillä pitäisi olla ekat juoksut sterkkauksen jälkeen, ja normaalistihan tuo on aina ennen ja juoksujen aikaan hieman laihtunut, mutta ei kuitenkaan näin paljoa.

Mutta agilityyn, 20.2 olleet treenit oli, no ne oli vähän mitä oli. Sera kävi todella kierroksilla, haukkui, hyöri ja häselsi. Minä lähdin sen hössötykseen mukaan ja pinna kiristyi. Yllättävän hyvin selvisimme silti, eikä kumpikaan kuristanut toista, tai Suvi meitä! :-D Paljon takaakiertoja, houkuttavia putkensuita ja juoksemista!


2. hypyllä miulle muodostu ongelmaksi hätäily, hirvee hoppu jo seuraavalle esteelle jolloin Sera hyppäsi hypyn väärin päin, ei näin. Muutama hassu toisto ja Suvi karjumassa että "Malta, malta, MALTA!" Ja homma lähti sujumaan. 3-5 välillä ei onkelmia, mutta 6 oli pari kertaa valssi myöhässä, mutta senkin onneksi sain ajoitettua sitten paremmin kun juoksin Seran tehdessä keppejä jo valmiiksi esteelle, enkä jäänyt tukemaan keppien tekoa kun se ei selvästi sitä kaivannut, jee. :-) 
7-12 väli meni ihan kivasti 'vain' eteenpäin juosten, mutta 13 hypylle miulla olis tullut niin kiire että tehtiin vika pätkä niin että jätin Seran 12. hypyn taakse ja menin itse jo 13. hypylle ohjaamaan takaakiertoa ja ottamaan vastaan.  Ekalla kerralla Sera höselsi jotain omiaan ja pomppi miten sattuu, mutta toinen kerta meni kivasti ja maltoin odottaa ja ohjata takaakierron kunnolla ja jatkaa 14 hypylle. Loppupätkä toimi kivasti mutta väärä putken suu houkutteli liikaa. Jätettiin kuitenkin siihen kun Sera keskittyi silloin hyvin ja teki kivasti. Näin jälkeenpäin mietinkin olisiko pitänyt ohjata tuo loppupätkä 13 hypyn toiselta puolelta ja sitten blokata tuo väärä putken suu Seralta. :-)


Viimeviikolla oli treeniaiheena takaaleikkaukset, ja ennen meidän vuoroa kävin jo päässäni läpi kaikki kauhuskeneraatiot. Itse en ole koskaan ollut mikään taitavin takaaleikkaaja, koska en vain ole luottanut että Sera tekee sen mitä käsken ja jään varmistelemaan sitä aivan liikaa ja epäröimään sitä ja itseäni. Mutta, kaikista kauhuskeneraatioista huolimatta suoriuduimme mielestäni varsin hyvin! Loma oli tehnyt terää meille molemmille ja olin saanut rutkasti lisää itsevarmuutta Reetan pitämistä treeneistä! Minä ohjasin ja Sera totteli, minä luotin siihen ja sen tekemiseen ja se minuun! Ekalla yrittämällä ei tietenkään mennyt nappiin, mutta en sitä odotanutkaan. ;-) Jo muutaman kerran jälkeen sain kroppani hallintaan ja suoritettiin muutamaan kertaan onnistuneesti pätkät 1-4. Sitten aloitettiin alusta ja jatkettiin niin pitkälle kun vaan päästään, no 6. hypylle se tyssäsi, kun minä sain blackoutin hetkeksi ja unohdin tyystin mitä pitikään tehdä, tyypillistä! :-D Otettiin pari kertaa onnistuneesti 4-7. ja sen jälkeen tehtiin erittäin onnistuneesti kepeiltä loppuun saakka rata, siihen oli hyvä lopettaa! Erittäin hyvä mieli jäi näistä treeneistä ja innolla odotan huomisia. :-)


Jellona. ♥
Myöskin rekisteritodistuksen mukana tuli vihdoinkin hommaamani hurtan huomioliivi Seralle, mikä jäi vahingossa äidilleni Uutena Vuotena siellä ollessamme. Sitä ennen huomioliivin virkaa meillä toimitti hurtan storm hoodie, vaikka ei sadetta olisi ollutkaan.
 Se päällä ei jäänyt koira ainakaan autoilijoilta huomaamatta! Ihmisillekkin kun löytäisi yhtä kivannäköisiä heijastinvaatteita niin ilo mielin pistäisin päälleni vaikka kokoheijastavan takin. Nykyään kun ei aikuisten vaatteissa ole yhtäkään heijastinta valmiina! En ymmärrä miksei valmistajat voisi lisätä takkien ja housujen saumoihin ja lahkeisiin pieniä, mutta turvaa tuovia heijastinnauhoja. Monella aikuisella/teinillä jääkin ihan vain laiskuutta heijastimet käyttämättä, joten olisi todella hyödyllistä saada niihin takkeihin valmiiksi heijastinnauhija ym. niin olisi nämä laiskemmatkin heijastimien käyttäjät enemmän turvassa ulkoilessaan. En itsekkään ole heijastinten mikään ahkerin käyttäjä, mutta joka takissa minullakin on vähintään se yksi heijastin, ja sekin on melkein kaikissa takeissa siirrettävä heijastinnauha kädessä.
En ymmärrä varsinkaan niitä koiranomistajia kellä on koirilla heijastintakit, pannat, vilkku valot ja hihnassa vielä heijastinpala, mutta itse kävellään sysimustissa ulkoiluvaatteissa ja heijastimista ei ole tietoakaan. Onko nykyään ihmisille oikeasti se koiran henki omaa tärkeämpi, ettei voi edes sitä yhtä heijastinta käyttää?



8 kommenttia:

  1. Heips Lyyli! Mitä nappuloita mulle tuli mieleen, niin ainakin Booster Power vois olla yks sellanen. Se on just aktiivisille ja paljon liikkuville ja siis just sellasille koirille tarkotettu jotka tarvii energiaa. lihaa 45%, proteiinia 33% ja rasvaa 24%. Koda söi sitä nuorempana, mutta tuli siitä jopa liian tuhdiksi pojaksi aikoinaan, ei kuluttanu niin paljon kuin ruuasta energiaa sai. Toinen voisi olla aika samanniminen ProBooster. Ja sit nimenomaan raakaruuan puolelta rasvoja vaan, naudan, sian ja kalan rasvat parhaita, niitähän myydään erikseen ja naudan lihaista rasvaa saa sellasina barf-pötkylöinä, se on Kodanki herkkua :) nää nyt tuli mieleen, toivottavasti joku auttaa ja lähtee toimimaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon, pitääkin perehtyä noihin sapuskoihin! Itse olen tässä miettinyt Acanalta sports & agility ruokaa missä olisi protskua 33% ja rasvaa 24% eli saman verran mitä tossa Booster Powerissa. Joo nyt ainakin ennen kun löydän paremman nappulan mennään enemmän lihapainolla ja lisäillään rasvaa! Kokonaan barffille siirtymistä kun ei anna pakkanen myöten.

      Poista
  2. Acanaa suosittelen minäkin, hyviä kokemuksia ja nyttenkun eläinkaupan täti olen niin on ittellekkin tullu vähän enemmän tietämystä eri koiranruuista. :D Painoa voi saada myös nousemaan Eukanuban Veterinary High Caloriella. On siis purkkiruokaa ja ns. "toipumisruokaa", mutta sama tökötti käy niin kissoille kun koirille ja väliaikaisesti käytettynä pitäisi saada kerrytettyä painoa, ainakin omalla kisulla ihan mukavasti toimi, tosin koirat syövät tätä aika paljon mieluummin entäkuin kissat.

    Acanasta vielä sen verran, että suosittelen kyllä ihan norminappulaksi muutenkin. Plussaa siitä että on viljaton, ja lihapitoisuus korkea. Hintalaatusuhde on mielestäni hyvä, kyllä rahalleen vastiketta saa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Missä eläinkaupassa oot? Tuun ryöstää teiän raakaruuat sieltä pakkasesta kun läväytät mulle hirmu alet ;-) Joo niin oon kuullukki Acanasta vaan kaikkea hyvää ja siks aloinkin siihen perehtymää tarkemmin, ja tottakai jos on hyvä nappula niin on tullut jäädäkseen.

      Ihan jäätävää miten tuo yks on laihtunut niin paljon, vaikka ei silmällä huomaisi että painonpudotus on ollut niinkin raju. Nyt on kaapissa ihan aitoa läskiä nostamassa rasvaprosenttia ruokinnassa, jospa sitä painoa alkaisi tulemaan pikkuhiljaa takas. :-)

      Poista
  3. Ei tainnu mun kirjottelema kommentti tulla kun kone alko tökkimään..?

    Kuitenki, Cittarin Super Petissä oon nyt syksyyn asti. :) Ja tuu vaan, meille tuleeki ensviikolla mush raakapakaste -kuorma, on sitten vaihtoehtoa taas mistä valita. ;) Kennelpakasteen tuotteitakin löytyy, mutta itte jostain syystä suosin enemmän mushia.

    Puhuin muuten edellisessä kommentissa ohi suuni, Sports & Agilityssä onkin tuota kauraa, mutta Acanalla on myös niitä viljattomia vaihtoehtoja, vaikka eihän Seralla niitten kanssa mitään ongelmaa tainnut edes ollakkaan? Meiltä saa muuten tilattuakin tuota Sports & Agilityä, haha kauhea mainostus nyt mulla.. :'D Ja joo, omallakin koissulla paino heittelee joskus jonkun verrankin, nyt kuitenkin ihan solakassa kunnossa ja oon tyytyväinen.

    Ootteko muuten tulossa enskuun mätsäreihin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei tullu joo jos oot välissä jonkun kommentin laittanu! Okra, pitää tulla käymään. ;-)
      Joo ei oo Sera onneks millekkään allerginen ja muutenkin vahva masu tuolla. Teillä se on niin kallista että tilasin Zooplussasta kotiovelle kuljetetuna! :-D

      Missä millon on mätsärit? Ehottomasti tullaa!

      Poista
  4. Joo ittekkin suosin kyllä zooplussaa kun eläinkaupan hinnat ovat joskus... noh, halvemmallakin saa. :'D

    24.4. Cittarin vieressä, Super Petin järjestämänä. :) Tässä kuussa taisi olla muutenkin kahdet mätsärit, ensviikonloppuna ja sitä seuraavana? Jotain mainoslappuja vaan tuli töissä luettua, saattaa olla että ensviikonloppuna meen turistiksi Vickyn kanssa, oli muistaakseni jossain lammassaaren lähellä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Okei! Kuun lopussa on jotkut mätsärit Joutsenossa mutta muista en tiiä, pitääkin alkaa tsiigailee! Olis kiva pyörähtää edes yhissä, jos vaikka menestyiskin kerrankin sen yhteistyön ja esiintymisen perusteella eikä karvalla tai rodunomaisuudella! :-)

      Joo ohan noi eläinkauppojen hinnat tietyissä tuotteissa ihan kiskontaa, mutta kyllä mä muiten tykkään ote ostella asioita eka sovittamalla/hipelöimällä/muuta vastaavaa enkä 'sokkona' netistä, eriasia on jos tietää tasan mitä on ostamassa. :-)

      Poista